Loslaten

En de voordelen om niet los te laten

Loslaten van verdriet en pijn, lastig?  Loslaten kan lastig zijn. Loslaten is een proces van acceptatie van jezelf. Acceptatie van de situatie zoals hij is. Accepteren dat wat er gezegd is, accepteren wat er gebeurd is. Maakt dat het gene waar je verdrietig over bent goed? Dat hoeft niet. Je accepteert slechts het feit dat gedane zaken geen keer nemen. Je kunt nu eenmaal wat gebeurd is niet terugdraaien.

Acceptatie

Je accepteert het feit dat de situatie zo is, zoals hij nu is. Daarmee maak je het al een heel stuk luchtiger voor jezelf. Maar wat nou, als je niet kunt loslaten. Dat je (nog steeds) boos of verdrietig bent over iets wat gezegd of gebeurd is. Loslaten gaat stapje bij beetje. Zoals ik net al zei, het is een proces. Een proces die je stapje voor stapje mag nemen. En als dat nu juist net niet lukt? Dat stapje voor stapje? Als je boos blijft of verdrietig. Heb je wel eens nagedacht over de voordelen van het niet loslaten?

Voordelen van niet loslaten

Zijn die er dan? Jazeker! Je hoeft niet na te denken over de pijn. De pijn en het verdriet is er, je blijft hier ook lekker in zitten. Een voordeel van niet loslaten kan zijn dat je zelf geen stappen hoeft te zetten. Een voordeel van niet loslaten kan zijn dat je de ander de schuld kunt blijven geven van het gene wat je pijn of verdriet doet. Dat je zelf niets hoeft te doen. Dat je zelf niet in actie hoeft te komen. Is dit dan eigen schuld, dikke bult? Nee, zeker niet!

Schuld laten we buiten beschouwing

Je hebt er geen schuld aan, dat je geen stappen kon maken. Je hebt er ook geen schuld aan dat je lamgeslagen bent door pijn of verdriet. Je realiseert je nu dat je gebruik maakte van de voordelen van het niet loslaten. Je kon blijven zitten waar je zat. Hoefde over de gedane zaken niet verder na te denken. Daar ben je niet schuldig aan. Je wist niet beter. En je kon niet meer doen, dan dat je op dit moment kon.

Loslaten is jezelf realiseren dat je verleden geen invloed meer hoeft te zijn op je heden

Wat heb je nu nodig?

Vraag jezelf af: wat heb ik nu nodig? Om harmonie en meer liefde binnen jezelf te creëren heb je zelfliefde nodig. Geef je zelf dat dan ook. Vraag jezelf af: Waar heb ik nu meer liefde in mijn leven nodig? Om gedane zaken of iemand los te laten is er ook harmonie nodig. Harmonie binnen in jou. Vraag jezelf dan af: Op welke vlakken mag er meer harmonie in mijn leven zijn? Wat mag ik mezelf vergeven?

Geef je zelf de ruimte

Door naar binnen te keren, aan jezelf te werken, maak je je innerlijke wereld schoon en rustig. Het proces van loslaten kan wel een heftig proces met behoorlijk aanwezige emoties zijn. Realiseer je dit. Voel ze, neem er de tijd voor. Kijk ernaar vanaf een afstandje. Vraag jezelf af wat je ECHT nodig hebt op dit moment en ga weer verder. Loslaten is een proces. Neem er je tijd voor en wees tijdens dit proces lief voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 6 =