Linda Brink

22 mei 2020

1 reactie

Leven zonder stress

Nuchtere gids voor geluk

Patrick Kicken

In een Leven zonder stress beschrijft Patrick Kicken (voormalig radio dj van 3FM) op heldere wijze zijn burn-out en hoe hij hiermee omgaat. Want wat als je alles hebt en toch niet gelukkig bent? Een baan als radio dj is toch een droombaan, hoe kun je dan niet gelukkig zijn? Het antwoord op deze vragen en zijn ideeën over succes moest Patrick hard bijstellen om bij zichzelf thuis te komen, nadat hij meerdere keren in een burn-out belande. In zijn zoektocht naar meer rust en geluk interviewde hij honderden experts. In dit boek deelt hij de inzichten uit die gesprekken. De inzichten waardoor hij zelf weer meer zingeving in zijn leven zag.

Burn-out

In zijn boek is Patrick heel open over zijn burn-out. Niet dat elk detail beschreven wordt, maar het is heel duidelijk hoe hij zich voelde in de situatie waarin hij beland was. Tijdelijk geen vast woonadres, zijn relatie was op en zijn baan bij de radio was ten einde. Alles was op, zijn werkmotivatie, zijn relatie en zijn enthousiasme. En in die crisis van zijn laatste burn-out, kwam hij erachter dat deze nodig was, zodat het oude weg kon en er plaats was voor allerlei nieuwe dingen in zijn leven.

Ego

De burn-out van Patrick is ontstaan door perfectionisme en een ego-gedreven mindset. Je ego is het stuk in je die graag erkenning wil hebben en dan vooral van een ander. Patrick kreeg deze erkenning als radio dj, maar ook door alle extra klussen en vanuit zijn toenmalige relatie. Toen alles was geklapt, werd hem duidelijk dat hij zijn mening over succes en geluk bij moest gaan stellen. En zo kwam hij er achter dat je niet gelukkig kunt worden, maar het alleen kunt zijn. Geluk zit hem in kleine dingen en in het accepteren van hoe de situatie nu is. Velen van ons groeien op met de goedkeuring van anderen, pas dan ben je even gelukkig. Veel wordt gezien als goed of fout. Maar goed of fout bestaat eigenlijk niet.  Jij bent jij en jij doet gewoon je best. En dat is toch eigenlijk al goed genoeg? Altijd maar je lat heel hoog leggen, betekend heel streng voor jezelf zijn om het te kunnen halen. En ook dat je er nooit aan voldoet. Tegelijkertijd wijs je jezelf dus elke keer weer af.

Nee zeggen

Patrick beschrijft in zijn boek dat zelf leren uitzoeken waar je schoen wringt, binnen jou omstandigheden en verhaal. Nee leren zeggen en je ego niet te serieus nemen hem geholpen hebben om weer uit zijn burn-out te komen. Niet dat hij weer dezelfde is als daarvoor. Hij is nu eenmaal veranderd als mens.

Een burn-out is als een elastiek dat te lang is opgerekt.

Dat kun je wel kneden, maar de oude vorm krijg je nooit terug.

Pluk de dag

We weten niet of we er morgen nog wel zijn. Als je dat begrijpt, ga je je ook minder druk maken over die dingen die er niet toe doen. En al helemaal niet over dingen die nooit gaan gebeuren, maar die jij alleen maar hebt bedacht. De jas van hoe het allemaal zou horen en moeten heeft Patrick uitgedaan. Nu zie je de Patrick die hij echt is. In zijn boek zegt dat zijn leven nu nog steeds niet zonder stress is. Van stress heeft hij echt nog wel eens last, zo beschrijft hij. Hij heeft alleen weer meer grip op de dingen gekregen. Weet wat hem energie kost en waar hij energie van krijgt. En dat helpt enorm.

Opkrabbelen uit een burn-out gaat over

leren aanvaarden dat het oude niet meer voldoet

en het nieuwe er nog niet is.

Wat Linda ervan vindt

Het mooie aan dit boek vind ik hoe Patrick met humor beschrijft hoe hij tegen de dingen aan kijkt. Dat je zelf je keuzes mag gaan maken. Nee leert zeggen tegen toxische mensen en omgeving. Dat je Ja leert zeggen tegen jezelf, want alleen jij kan je leven leuk maken. In deze gids voor geluk beschrijft Patrick niet alleen zijn burn-out, maar ook een heleboel feiten en de werking van ons brein. Niet ingewikkeld, maar in begrijpelijk taal. Wat mij betreft een aanrader, zeker als je last hebt van (werk)stress.

Koop jou exemplaar hier

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × drie =