Kort lontje

De laatste tijd heb ik een kort lontje. Noem het onhandig of wat je wilt, ik ben me er van bewust. Mantelzorgen valt niet mee op het moment. De zorg is hoger opgelopen de laatste maanden. En ik denk dat er veel mantelzorgers dit kunnen beamen.

Onder druk

De laatste maanden waren voor iedereen gek en wennen. Als je autisme hebt, zijn sommige dingen helemaal niet te bevatten. En moet je elke keer weer wennen aan een wereld die anders is. School is anders of thuis. Minder omgang met leeftijdsgenoten. Hoe kun je dit allemaal bevatten? Geen ondersteuning, want heel veel staat stil in de zorg. Alles komt neer op het gezin. En dit kan onder druk komen te staan. Ik kan me voorstellen dat ook je relatie erdoor in zwaar weer kan komen. Gelukkig hebben mijn man en ik het goed met elkaar en zitten we op één lijn. Wil niet zeggen dat het makkelijk is, wil wel zeggen, dat we het samen doen en er voor elkaar zijn. Elkaar vrij laten waar nodig. En elkaar de ruimte geven. Ook betekent dit even wijzen op de zere plek, waar je zelf liever snel met een grote boog omheen loopt.

Zere plek

Die zere plek is precies waarom ik boos ben. Er gebeuren soms dingen die ik niet oké vind. Autisme en pubertijd, een combinatie die alles uitvergroot. Er gebeuren dingen of er worden dingen gezegd, wat me boos maakt. Waardoor mijn lontje kort is. En nu is het heel gemakkelijk om de schuld bij een ander neer te leggen. Want de ander doet iets. En natuurlijk mag er bepaald gedrag anders. Toch kijk ik ook naar mezelf. Want dat ik een kort lontje heb en ergens snel boos over ben, is niet alleen de vermoeidheid die me parten speelt. Ik zeg altijd je binnenwereld is je buitenwereld. En in mij is het onrustig. Zo ook in ons gezin. Als Linda heb ik alleen invloed op mijn eigen gedrag. Natuurlijk heb je ook invloed op het gedrag van je kinderen en omgeving. Maar als puntje bij paaltje komt, beslissen ze toch zelf of ze iets wel of juist niet doen. Dan kun je als ouder hoog of laag gaan springen, ze beslissen zelf.

Invloed

Ik heb invloed op mijn lontje. Dus mag ik zorgen dat die weer wat langer wordt. Als ik namelijk niet zo snel geïrriteerd ben, kan ik meer hebben, blijf ik rustiger en lopen discussies niet zo snel op. Aan mij dus de taak om daar wat mee te doen. Daarom mijn eigen advies maar weer ter harte genomen: “Wees lief voor jezelf”. De norm ligt bij mezelf vaak hoog. Door streng te zijn voor mezelf, zijn bepaalde doelen nooit haalbaar en raak in (onbewust) teleurgesteld in mezelf. Fijn dat ik een lieve man heb, die me daar op wijst als dit nodig is. Liever zijn voor mezelf dus. En zo begon ik mijn dag vanmorgen niet met ontbijt, de was ophangen of met een open laptop, maar met een wandeling in het bos. Waar al snel mijn gedachten rust vinden.

 In de ochtend zorgen voor een goede mindset helpt je de rest van de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vijf =