Je weerstand verhogen

Dat je lichaam oxytocine en endorfine aanmaakt als je op de spijkermat ligt en dat je daardoor meer ontspannen door het leven kan gaan, dat wisten we al. Door de aanmaak van oxytocine, verhoog je ook je weerstand. Dat wist ik nog niet.

Knuffelen en je weerstand

Oxytocine één van de hormonen die je aanmaakt naast endorfine, als je op een spijkermat ligt. Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Je maakt dit hormoon namelijk aan, wanneer je met iemand knuffelt, vrijt of je huisdier aait. Dit hormoon maakt je relaxt en het zorgt voor een verbinding onderling. Super fijn. Wat heeft dit te maken met je weerstand? Door de aanmaakt van oxytocine verlaag je het stresshormoon in je lijf, je spieren ontspannen  en het verlaagt je bloeddruk. En daar heeft je weerstand weer veel baat bij. Wanneer we ons geliefd voelen, hebben ontstekingen minder vat.

Je kunt dus de conclusie trekken,

dat knuffelen goed is voor je weerstand.

Foto van Meg G

Anderhalve meter

In deze tijd waarin we nog 1 ½ meter afstand moeten houden, knuffelen we een stuk minder. Onder een knuffel kun je al een aai of een schouderklopje verstaan. Maar ook dat doen we dus nu even niet, of in ieder geval een stuk minder. Je kunt andere mensen heel diep in de ogen aan gaan kijken, want dat draagt ook bij tot het aanmaken van oxytocine. Maar of iedereen daar nu zo blij mee zal zijn. Om goed voor jezelf te zorgen en de aanmaak van dit hormoon te bevorderen, kun je ook op een spijkermat gaan liggen. Door de vele drukpunten op de spijkermat gaat je lichaam ook dit knuffelhormoon aanmaken. En dat draagt weer bij voor een goede weerstand.

Meer over de hormonen en hoe dit bijdraagt aan een relaxter leven, lees je in dit blog. Heb je vragen, neem gerust contact met me op.

Je spijkermat bestel je hier

In verschillende kleuren verkrijgbaar

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + zes =