Je bent al HEEL

Imperfectie en je ongemakken zijn gewoon onderdeel van jou

Er is een verschil van leven. Je hebt overleven en je hebt leven. Bij overleven sta je of met één been in je verleden of je staat met één been in je toekomst. Ben je aan het leven, dan sta je in het hier-en-nu. Ben je aan het overleven, dan kun je emoties ervaren die je van je stuk brengen. Emoties waardoor je overweldigd wordt, emoties die je verdrietig maken. Veelal hebben deze emoties te maken met niet waar gemaakte verwachtingen. We hebben verwachting niet alleen van een ander, maar ook van jezelf. Verwachtingen draaien eigenlijk altijd uit op teleurstelling. Wanneer je van een ander iets verwacht en diegene doet het niet, ben je teleurgesteld in die ander. Wanneer je van alles van jezelf moet, heb je ook verwachtingen, en raak je veelal ook teleurgesteld, maar dan in jezelf. Al met al, één brok ellende, zeker als verwachting op verwachting niet waargemaakt worden.

Best mogelijke optie

Deze verwachtingen, die je hebt van een ander, als ook de verwachtingen van jezelf, mag je laten varen. Weet je wat het is, een ieder doet zijn best. Wellicht in jou ogen niet de best mogelijk optie, maar een ieder doet zijn best op zijn of haar niveau. Zo ook jij.

Foto van Javier Allergue Barros

Je kunt niet voldoen aan de hoge eisen van jezelf. Je hoeft niet en de perfecte moeder te zijn, het perfecte huishouden te hebben en ook nog floreren in je (parttime) baan. Ook als je nog geen kinderen hebt, kun je dit ervaren. Je wilt overal goed of nog beter in zijn. Dit alles, de verwachtingen die je van een ander hebt en die je over jezelf uitspreekt, zijn een vraag om aandacht. Graag willen we goed genoeg gevonden worden, we willen bevestiging van onze buitenwereld. Die bevestiging mag je bij jezelf gaan halen. Je hoeft hem niet te zoeken, je mag jezelf deze bevestiging gewoon geven.

Jij BENT al goed genoeg.

Ook met al je makken. Je bent al HEEL, je hoeft niet geheeld te worden. Je imperfectie en je ongemakken zijn gewoon onderdeel van jou. Hoe meer je ze niet wilt, hoe meer je ze aandacht geeft, hoe meer ze grip krijgen in je leven. Hoe meer je jezelf accepteert, inclusief je imperfectie, hoe meer liefde je voor jezelf hebt. Je hebt namelijk gewoon het recht op een leuk en lekker leven. Je bent niet hier op deze aarde gekomen om pijn en verdriet te ervaren. Je bent ook niet gekomen om ‘lessen’ te leren. Je bent hier gekomen om het leuk te hebben. En dat er lessen te leren zijn, dat er nare dingen bij horen in het leven, is een feit. De vraag is alleen, waar ga je je op richten en wat haal je uit die nare en verdrietige dingen om een mooier mens te worden dan je nu al bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zeventien =