Heb jij al gelachen vandaag?

Vandaag is de dag van de glimlach. En als je uitgebreid wil lachen, ga vooral je gang! Lachen helpt gelukkig worden. Zelfs als je glimlach klein is. Het geeft minder stress en geeft je een gelukkiger gevoel. Mijn vraag aan jou vandaag: heb je al tegen jezelf gelachen vandaag?

Emoties en keuze

Als lachen je gelukkig maakt, mag je zeker tegen jezelf gaan lachen. Lachen kan je helpen relativeren, om de dingen waar je je druk over maakt te overzien. Mij helpt het om tegen mezelf te glimlachen als ik me chagrijnig voel. Dan zet ik een muziekje op waar ik blij van wordt en even later voel ik me een stuk beter. Het helpt mij om dat chagrijnige gevoel los te laten. Dit kun je ook doen, als je je verdrietig voelt of niet lekker in je vel zit. Even iets doen waar ik blij van wordt, helpt om los te laten waar je je druk over maakt, waar je verdrietig over bent, het kan je helpen relativeren. En natuurlijk mag je chagrijnig, verdrietig of weet ik veel wat zijn, maar blijf er niet in hangen. Je hebt hier zo jezelf mee. Dat wil je niet. Het gevoel wat je in eerste instantie  voelt is er. Dat hoef je niet onder stoelen of banken te schuiven. Laat het zijn. Jank een potje, gooi met je (niet mooiste) servies en laat de emoties gaan. Als je de eerste stoom eraf hebt geblazen, kun je verder. Echt! Weet je waarom? Dan is het een keuze… en ik weet dat dit een opmerking is, die misschien pijn doet als ik dat zeg, maar het is echt waar. Je kunt daarna namelijk kiezen om erin te blijven hangen of ervan te leren en verder te gaan.

Mijn keuze

Dat laatste heb ik een maand geleden nog gedaan. Ik kreeg voor mijn neus geschoteld dat ik in bepaalde dingen me nog als een slachtoffer opstelde van mijn verleden. Auw…. Dat deed pijn. En ja, het verleden heeft pijn gedaan en heel eerlijk dat doet het soms nog steeds. Zo moest ik vanmorgen mijn oudste iets uitleggen, waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt om niet meer met iemand om te gaan. Dat zijn niet de makkelijkste gesprekken, leg dat maar eens uit aan een 12 jarige. Vanuit mijn gevoel heb ik uitgelegd, dat ik hier voor mijn geluk heb gekozen. Dat de keuze om met iemand niet meer om te gaan, op dat moment wel de moeilijkste keuze was die ik ooit in mijn leven heb moeten maken. Maar dat dat wel de beste keuze was, die ik ooit heb kunnen maken. Ik koos daar namelijk voor mezelf. Ik verkoos mijzelf boven een ander. De ander die verwachtingen van mij had die ik niet waar kon maken. De ander die mij verdriet had gedaan. En let op hé, ik zeg dit zonder verwijten. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kan dit niet veranderen. Ik liet mij ook verdriet aandoen, want ik was degene die niet voor zichzelf opstond. Die over haar grenzen liet gaan en die niet in het middelpunt van haar leven was gaan staan, maar anderen de regie in handen liet houden. Toen ik dat had ingezien wou ik dat niet meer. Nu kom ik dus weer bij mijn inzicht van vorige maand. Ik gedroeg mij in sommige opzichten nog steeds als een slachtoffer uit mijn verleden. Ik maakte verwijten naar mezelf en vond dingen stom van mezelf. Ja, lekker bezig Linda… Niet dus, want hier ga je je niet gelukkig van voelen. Dit was een HEEL BELANGRIJKE KEUZE…. Ik heb ervoor gekozen om niet meer mezelf van alles te verwijten. Om mezelf niet meer te veroordelen en ik heb ervoor gekozen om gelukkig te zijn. Dus stop met jezelf schuldig voelen, boos zijn op jezelf en jezelf weg te cijferen. Jij bent er ook nog! Jij staat in het middelpunt van jouw leven. Doe er wat mee! Kies voor je geluk! Zodat je jezelf in de spiegel met een grote lach op je gezicht aan kunt kijken.

Wil je weten hoe jij dit in jou leven in kunt vullen?  Neem contact met me op. Onder het genot van een kopje koffie of thee kijken we samen naar de mogelijkheden.

Liefs, Linda