Echtheid

Vanmorgen luisterde ik naar de laatste podcast van de Vodgasten (Guido Weijers en Paul Smit) over echtheid op social media. Het kwam er op neer dat we allemaal onze beste en mooiste versie verkopen op bijvoorbeeld Instagram. De tegenslagen zie je niet. Terwijl deze er wel degelijk zijn.

Dat is het leven. We hebben hoogtepunten en we hebben dieptepunten. We kennen blije momenten en ook hele verdrietige. Op social media laten we alleen de blije en mooie momenten zien en de dieptepunten vermelden we niet. Zo lijkt ons leven online een waar feestje. Of durf je de ware jij te laten zien.

Ware ik

Ook ik maak me schuldig aan een mooi Instawaardig leven. Door mooie plaatjes van de natuur en een goed gelukte foto van mezelf. De foto’s waar ik echt niet leuk genoeg opstond, zijn al lang weer in de prullenbak beland. Zo lijkt het of het leven perfect is en ik het alleen maar leuk heb en dat ik alle dagen in balans ben. Door het werk dat ik doe, wordt er nog wel eens gedacht dat ik mezelf kan healen en dus gemakkelijk door het leven glij. Niets is minder waar.

Foto van Sandrachile via Unsplash

Als je me werkelijk kent, weet je dat ik ben opgegroeid in een gezin wat niet veilig voelde voor mij. Als je me werkelijk kent, weet je dat ik als puber 2 jaar ziek ben geweest en hierdoor lange tijd onzeker over mezelf ben geweest. Wel is waar dat de Linda die ik nu ben, het meest blij is met zichzelf en met haar leven. De Linda die ik nu ben is tevreden, wil nog meer uit het leven halen en nog heel veel doen. Ze is tevreden en stabiel. Wil dat zeggen dat ik geen tegenslagen ken? Nee, natuurlijk niet. Ook ik heb wel een bonje met onze puberkinderen. Ook ik schiet wel eens uit mijn slof en ook ik ben wel eens verdrietig. Ook dat is gewoon het leven. Ook dat is gewoon Linda en ook dat is heel gewoon.

Masker

Als ik naar de offline contacten kijk is het eerste antwoord wat je vaak krijgt na de vraag: “Hoe is het met je?” Toch vaak: “Goed”. Ook hier showen we vaak de beste versie van ons. En natuurlijk hoef je niet al je sores aan iedereen te vertellen, begrijp me niet verkeerd. Wanneer je in gesprek bent met iemand, merk je dat het masker van de beste versie er al snel af valt. Wanneer je ECHT verbinding hebt met iemand, merk je dat het ware verhaal van iemand naar boven komt. En dat zijn vaak de mooiste verhalen. Natuurlijk ook de verhalen van de hoogtepunten, zeker ook de verhalen van de scherpe kanten van het leven. Die scherpe kanten vormen je. Ze maken je tot de jij die je werkelijk bent.

En die eerlijkheid, is eigenlijk de beste versie van jezelf

Onder ogen

Durf jij die versie van jezelf te laten zien? Al is het alleen voor jezelf. Onder ogen zien wat er niet goed gaat en wat je verbeterpunten zijn, is erkennen van je pijn. Is omarmen van je pijn. En dan mag je door, door naar de volgende beste verzie van jezelf.

 

Liefs, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + veertien =