Wat je van het vierde Reiki principe kunt leren

Werk hard (aan jezelf)

Denk je dat je jezelf een beetje kent? Of loop je wel eens tegen jezelf aan? En welke les zit hier voor jou in? Het vierde Reiki principe zegt: Werk hard (aan jezelf). Het vierde Reiki principe is niet alleen een leefregel die aangeeft dat je hard moet werken op je werk of voor je studie. Een belangrijker onderdeel in deze leefregel is dat je aan jezelf hard mag blijven werken. Ontwikkel jezelf, leer jezelf kennen, ontwikkel je intuïtie en laat je door niemand, ook niet door jezelf, tegenhouden.

Beweging

Allemaal lopen we wel tegen dingen aan die we graag anders zouden willen zien. En hoe groot of klein ze ook zijn. Je zult in beweging moeten komen, wil je dit veranderen. Wanneer je stilstaat en blijft doen wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

En het is echt niet nodig om een ingewikkelde studie te gaan volgen of iets dergelijks. En als je dit wel wilt, doen natuurlijk! Wat ik hiermee wil zeggen is, dat je altijd aan jezelf kunt werken. Het spreekwoord is niet voor niets: Stilstand is achteruitgang. De wereld draait door, gaat altijd verder en is altijd in ontwikkeling. Zodra jij niet in beweging bent en stil staat, loop je achter de feiten aan. Een ieder van ons heeft wel dingetjes waarvan je denkt: ‘Mmmm… zou ik dat anders aan kunnen pakken?’ Kijk hoe anderen het doen, praat er met anderen over. Lees een goed boek. Zelf kijk ik wel eens een TED-talk op YouTube, of ik kijk een Webinar die mijn Reiki Master geeft. Ook zo ontwikkel je jezelf en werk je hard aan jezelf. 

Het contact met anderen is ook heel belangrijk hierin. Wanneer je met anderen praat, interesse hebt in de ander en je in diegene verdiept, ben je gelijk een heelmeester voor jezelf. Je zult vaak punten van herkenning hebben. Wat kun jij dan van die ander leren en hoe zorg je dat je dit ook zo, of juist niet doet?! Zo wordt je een heelmeester over jezelf. Je leert van de ander. Je leert over jezelf.

Nu wordt het tijd voor actie

Inzicht is mooi en vaak de lastigste stap. Het inzien van wat je verbeterd wilt hebben aan jezelf. Nu wordt het tijd dat je wat gaat doen. Als je niets doet, sta je stil. Vind je dat je te weinig tijd hebt voor jezelf? Loop je tegen jezelf aan? Kijk een kritisch naar waar je je tijd aan besteed. En kies bewust voor iets waar je blij van wordt. Maak een wandeling in de natuur, doe een meditatie of boek een ontspannende Reiki behandeling 😊. Maakt niet uit wat, maar doe iets. Leer van jezelf, leer van de ander en doe er wat mee. Ow ja, en ik wil hier graag nog iets aan toevoegen. De vorige keer had ik het in mijn blog over de Reiki leefregel: Wees niet boos. Dus als je harde werk niet in 1 keer lukt, erger je niet! Alles heeft zijn tijd nodig om je eigen te maken. Je bent tenslotte Super(wo)man niet! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *