Bang

Linda Brink

02 april 2020

Geen reacties

Bang

Hoe is het met jullie? Zo langzaamaan, zoals ik afgelopen week schreef, beginnen we te wennen. Andere kant van het verhaal is, doordat alles in elkaar overloopt, merk ik dat ik het ook wel eens heel veel vind. Waar ik normaal al kies voor rust en vrijheid om dingen niet binnen te laten komen, merk ik dat dit nu soms wat lastiger is. Niet alleen omdat je in de media alleen maar de rotdingen hoort en ziet, ook omdat je merkt dat mensen bang zijn. En ik als ‘voeler’, dat allemaal goed voel. Het is een collectief bang zijn voor elkaar.

Supermarkt

In de supermarkt merk je dit misschien nog wel het meest, dat bang zijn voor elkaar. De tegenhanger van angst is liefde en dankbaarheid. Al lijkt dankbaarheid toch best lastig nog te zijn hoor ik om me heen. Terwijl in energie dit DE grote tegenhanger is, de UPLIFTER die we nu juist nodig hebben. Door alle berichtgevingen en het collectieve angstgevoel, lijken we daar juist nu niet bij te kunnen. Ik roep niet op om blij te zijn, dat we niet in zo’n situatie zitten, zoals in Italië of Spanje. Ik roep je ook niet op om je kop in het zand te steken voor je bange gevoel. Erkennen dat je bang bent, maakt je echt geen mietje. Erkennen dat je iets je beangstigd evenmin. Waar het in werkelijkheid om gaat, is dat er een stukje liefde mist.

Liefde missen

We missen de sociale contacten. Al zijn we in deze tijd meer verbonden door alle technieken dan ooit. Er is eenzaamheid. Social Distancing hakt er behoorlijk in. We missen de goede gesprekken, het gezellig buurten bij elkaar en de, zoals Olaf (uit Frozen) zo mooi zegt: ‘De warme knuffels’. Dit gevoel van missen, mag er zijn. Stop dit gevoel van missen niet in jezelf weg, steek er niet zoals een struisvogel, je kop voor in het zand.

Missen

Dit gevoel van missen is er, erken het. De liefde die je mist van anderen, leert je nog wel meer over jezelf. Die liefde mag je opvullen door met liefde naar jezelf te kijken. Waar mag jij op dit moment met meer liefde naar jezelf kijken? Zijn er momenten waarop je niet aardig bent voor jezelf, waarop je tegen jezelf praat, zoals je niet tegen een ander zou praten. De momenten, waarop je ego de overhand neemt. Het getetter als: ‘Doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg’, of ‘Je ben het niet waard, niet leuk genoeg, enzovoort, enzovoort’ en ook nu ‘Als ik maar niet ziek word’ of in de supermarkt: ‘Ga eens niet zo dicht op me staan’. Als je dit doet, wordt je bewust van de afscheiding die je niet alleen naar de ander, maar ook in jezelf creëert. Je zet je af tegen een ander of tegen jezelf. Eigenlijk is dit een schreeuw om liefde. Je wilt graag die warme knuffels, je wilt graag een praatje maken, maar we roepen: ‘Houdt afstand’, omdat de angst regeert. En natuurlijk moet je afstand houden van elkaar, even niet bij elkaar op visite, ik roep onder geen beding op, om de regels niet in acht te nemen. Ik roep wel op voor meer liefde. Liefde die we zo nodig hebben. Dat je de buren vraagt of het goed met ze gaat, een regenboog of knuffel voor het raam zet, allemaal prima. Het begint alleen nog een stap eerder. Het begint met liefde voor jezelf. Dus roep eens als je in de spiegel kijkt: IK HOU VAN MIJ. Zeg tegen jezelf dat je bang bent en ook dat je erop vertrouwt dat deze situatie zo voor jou zal uitrollen, zoals het goed is voor jou.

Foto van Shannon Litt

Ook als je er geen zak van gelooft, zeg dan juist: ‘Ik ben in vertrouwen’.

Alles wat je uitstraalt komt bij je terug, weet je wel. Wensen wat je eigenlijk graag wilt, het vertrouwen hebben, helpt je je energie te verhogen. Helpt je om uit angst te stappen. Helpt je om bij je hart te komen en voor dankbaarheid te kunnen kiezen. Dankbaar zijn voor de dingen, waar je ‘normaal’ ook dankbaar voor bent:

  • Een fijn huis
  • De zon die schijnt
  • Je fijne relatie
  • Die goede vriendin

Dat zijn de dingen waar je, ook nu, gewoon dankbaar voor kunt zijn. Een ander is wellicht slechter af, omdat ze in het buitenland wonen. En natuurlijk is het erg wat ze daar meemaken. Je voelt je eigen pijn alleen wel het hardst. Dus stop het niet weg. Zeg dat je bang bent en noem mekaar geen mietje.

 

Stay safe, liefs, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =