Als je overweldigd wordt door je emoties

Als hsp-er voel je veel, heel veel. Weet dat alles wat je voelt, niet alleen maar de emoties van jezelf zijn. Je neemt de emotie of wellicht wel de emotionele achtbaan van de ander waar. Graag wil ik een overtuiging welke ik met regelmaat hoor uit de weg ruimen:

Je neemt geen emoties of lichamelijke klachten (in energie) over van een ander.

Lief zijn voor de ander en voor jezelf

Dus ga goed voor jezelf zorgen. Zorg voor voldoende ontspanning na inspanning. Wees lief voor jezelf en oordeel niet. Kijk niet alleen met liefde naar de ander, kijk ook met liefde naar jezelf. Zorg dat je met regelmaat je energie aanvult, door dingen te doen waar je blij van wordt. Zo creëer je een wereld om je heen die jou energie geeft, waarin jij mag nemen en geven.

Wat je doet als hsp-er is dat je waarneemt. Je voelt wat de ander voelt, je neemt waar vanuit je intuïtie. Je voelt wat de ander nodig heeft en waarschijnlijk geef je onbewust veel aan de ander. Je weet namelijk je heel goed af te stemmen op de ander en voelt haarfijn aan wat iemand nodig heeft op dat moment in zijn leven. Vanuit empathisch vermogen kan het dan zomaar zijn dat je de energie uit je voelt wegstromen, wat vaak omschreven wordt als leeggezogen worden door de ander.

Hsp-er is van nature een gever

Graag wil ik je bewust maken van het feit, dat het de omgekeerde wereld is. Je mag namelijk uit je de rol van slachtoffer stappen en de ander niet langer als dader bestempelen. De ander zuigt je niet leeg, waardoor jij je moe voelt. De ander neemt niet al je energie weg, waardoor je met hoofdpijn loopt. Jij als empathisch mens, van nature een gever, van nature een persoon die geweldig goed kan voelen, geeft onbewust heel veel energie weg. Als hsp-er geef je de ander nou eenmaal vaak voorrang op jezelf, toch?! En dat is waar het ‘misgaat’.  Je geeft de ander prioriteit in je leven. Dat mag anders. Je mag jezelf prioriteit geven in je leven. Wanneer je eerst goed voor jezelf zorgt en zorgt voor een overvloed aan liefde voor jezelf (en dat heeft niets te maken met egoïsme), heb je namelijk veel meer te delen. Vanuit overvloed is veel meer te delen dan vanuit een half gevuld kopje met een thee van liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 12 =