Aanpassen

Een meester in aanpassen was ik. Niet alleen omdat ik door mijn sensitiviteit goed kan voelen wat de ander nodig heeft. Ook om de lieve vrede te bewaren, vriendinnen te maken en me daardoor geliefd te voelen. Wat dit me werkelijk bracht? Een hoop onrust.

Niet wie je werkelijk bent

Elke keer aanpassen om gewenst gedrag te laten zien aan de ander. De juiste dingen te zeggen en om maar geen ruzie te maken, ik werd er doodmoe van. Aanpassen aan je niet natuurlijke staat van zijn, kost bakken energie. Het is niet je natuurlijke staat van zijn. Je aanpassen is niet wie jij van binnen werkelijk bent. Vraag je continu een andere versie van jezelf, om je maar geliefd en gewaardeerd te voelen. En daar kun je doodmoe van worden.

Kiezen voor jezelf

Toen ik eindelijk koos voor mezelf, ik zette mezelf op nummer 1 in mijn leven. Toen veranderde er heel veel. Ik koos voor mij en mijn gezin en niet meer wat een ander van mij verwacht. Ik koos daarmee automatisch voor meer liefde, want ik deed de dingen die voor mij belangrijk waren. Ik maakte de keuze om weer blij te zijn in mijn leven, want ik ging heel veel dingen doen waar ik echt heel blij van werd. Die keuze was niet alleen goed voor mij, maar ook voor mijn omgeving. Wanneer je namelijk beter voor jezelf gaat zorgen, zit je beter in je vel. Dan ben je automatisch ook een leuker mens voor je omgeving. Het zogenaamde ‘ripple’ effect. Je creëert een rimpeling in je leven en dat van degene van wie je houdt.

Foto van Niv Singer

Aanpassen niet overboord gegooid

Het aanpassen heb ik niet afgeschreven. We leven in een maatschappij waarin we rekening met elkaar mogen houden. En dat is helemaal prima, als het maar niet ten koste gaat van jezelf. Ook heeft het me geleerd goed te kunnen voelen, weten waar ‘het probleem’ zit, als iemand iets anders zegt dan hij bedoeld. Het goed kunnen voelen is ook super handig in mijn energetisch werk, maar ook als coach. Zo komen we snel tot waar de kink in de kabel zit. Kom ik, samen met jou, tot de ware aard van dingen waar je tegen aan loopt. Kom je tot inzichten die je verder helpen. En kun je helen waar je last van hebt.

Van aanpassen naar veranderen

Ons verleden, recent of langer geleden, kan pijn doen. Wanneer je dingen met je mee zeult, verval je in een rol, waarbij je je aan het aanpassen bent. Je past je namelijk aan, aan dat verleden. Wanneer je die omstandigheid kunt omdraaien, zet je een stap naar jezelf. Maak je jezelf weer belangrijk in je leven. Ga je leven vanuit jouw ware aard. Ga je jezelf zien als leuk en lief mens. Ben je meer in lijn met hart en ziel. Voel je je blijer er geliefd. Niet omdat je je elke keer aanpast aan die ander. Maar omdat je verandert bent. Je ontpopt als een rups naar een vlinder. Naar de meest mooie jij, die je van binnen bent.

Foto van Ray Hennesy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =